Geld verdienen met crypto
Iedereen heeft er ondertussen wel van gehoord en steeds meer mensen bezitten ze ook zelf: cryptomunten. De cryptowereld wordt alsmaar groter en daarom vragen steeds meer mensen zich af hoe deze wereld precies in elkaar zit.
Waar sommige mensen beweren dat ze vooral in cryptovaluta geloven door de gedecentraliseerde toekomst, is het voor veel mensen simpelweg een manier om geld mee te verdienen. Echter is het niet zo eenvoudig als het klinkt en zijn er vele verschillende manieren om geld te verdienen aan crypto. Uiteraard is het niet uitgesloten dat je jouw inleg kan verliezen, zeker niet in de volatiele cryptomarkt. In deze review besteden we expliciet aandacht aan de verschillende manieren waarop je geld kan verdienen met crypto. Daarnaast lichten we alles omtrent investeren, wallets, exchanges, en betalingen uit. Lees dus vooral verder indien je nog niet heel bekend bent met crypto!
Hoe begin je?
De allereerste vraag die beginners hebben is ‘hoe begin ik?’. Logisch, want het is een onbekende wereld. Echter zijn er meerdere manieren om te beginnen met cryptovaluta. De simpelste activiteit is het investeren in cryptomunten voor lange termijn. Tegenwoordig zijn er veel eenvoudige en overzichtelijke platforms waarop je gemakkelijk cryptomunten kan kopen en aanhouden. We raden je dan ook aan om je in te lezen over gecentraliseerde crypto exchanges. Voorbeelden hiervan zijn Binance, Coinbase, en het Nederlandse Bitvavo. De laatste twee zijn ook uitermate geschikt voor beginners. Binance daarentegen is dan wel de grootste crypto exchange van het moment, maar kan vrij onduidelijk overkomen voor beginners. Hieronder gaan we dieper in op crypto exchanges.
Waardering | Mogelijkheden | Moeilijkheidsgraad | Beginnen? | |
---|---|---|---|---|
Binance | Exchange / Staking / Lending | Hoog | Registeren | |
Bittrex | Exchange / Staking / Lending | Hoog | Registeren | |
Coinbase | Exchange / Staking | Laag |
Registeren |
Welke crypto exchanges zijn er en hoe werkt dit?
Tegenwoordig zijn er gigantisch veel crypto exchanges waaruit je kan kiezen. Over een aantal belangrijke crypto exchanges hebben wij uitgebreide reviews geschreven. Aangezien we ze niet allemaal kunnen benoemen volgt hieronder een lijstje met de 10 grootste van dit moment. Let op: het gaat hier om gecentraliseerde crypto exchanges. Deze exchanges handelen dus als derde partij (tussenpersoon) bij het volbrengen van transacties:
Van ons kun je ook reviews vinden over exchanges zoals Bitstamp en Bitrex, die net wat lager dan de top 10 staan.
Gedecentraliseerde crypto exchanges
Naast gecentraliseerde crypto exchanges, die wij aanraden voor beginners, zijn er ook gedecentraliseerde crypto exchanges. Er zijn in dit geval geen derde partijen die de transacties begeleiden. Voorbeelden van gedecentraliseerde crypto exchanges zijn UniSwap, PanCakeSwap, en SushiSwap. Dit komt omdat deze exchanges opereren op de blockchain. Vaak hebben deze platformen ook een eigen cryptomunt, waarin je kunt investeren (ook via gecentraliseerde crypto exchanges).
Hoe en waar bewaar ik mijn cryptovaluta?
De volgende veel gestelde vraag is waar je jouw gekochte cryptomunten veilig kan opslaan. Er zijn namelijk genoeg verhalen over situaties waarin dit niet is gelukt. Echter is de beveiliging van vele exchanges al een stuk verbeterd. Daarnaast ben je bij sommige zelfs (voor een deel) verzekerd voor het geval je cryptomunten verliest door een hack. Je cryptomunten op een exchange bewaren waar je ze hebt gekocht is dan ook het makkelijkste, maar er zijn veiligere opties. Deze opties worden hieronder stuk voor stuk besproken:
-
Hardware wallet
Een hardware wallet, ook wel cold wallet genoemd, is een manier om je cryptomunten op te slaan op een fysieke manier. Zo’n hardware wallet dien je namelijk aan te schaffen en vervolgens kun je hier cryptomunten op bewaren. Deze manier wordt bestempeld als meest veilige, aangezien het niet mogelijk is om je cryptomunten te verliezen zolang het niet aan een laptop oid is aangesloten. Een belangrijk nadeel van een hardware wallet is het feit dat het relatief veel tijd kost om je cryptomunten te gebruiken voor een transactie bijvoorbeeld.
-
Online wallet
Naast een offline wallet (hardware) is het ook mogelijk om je cryptomunten online op te slaan. Zoals we hierboven al benoemden kan dit doormiddel van de exchanges waarop je de cryptovaluta aanschaft. Echter zijn er ook speciale online wallets die je kunt aanmaken. Deze wallets zijn specifiek bedoeld voor het bewaren en beveiligen van cryptomunten, zoals Metamask bijvoorbeeld. Online wallets of exchanges zijn ietwat minder veilig, alhoewel het tegenwoordig al een stuk verbeterd is. Ook bij een online wallet, en dus niet op de crypto exchange zelf, kost het iets meer tijd wanneer je een transactie wilt voltooien. Echter zal dit een stuk sneller gaan dan met een hardware wallet.
Welke wallets zijn er?
Er zijn talloze wallets waarop je jouw cryptomunten kunt bewaren. Zoals hierboven beschreven zijn er ook allerlei verschillende soorten wallets, zoals fysieke en online wallets. Daarom bespreken we hieronder per categorie een aantal mogelijkheden die je hebt.
- Voorbeelden hardware wallets (fysiek)
- Ledger Nano S (59 euro)
- Ledger Nano X (119 euro)
- Trezor wallet (59 euro)
Voordelen van een Nano X ten opzichte van een Nano S zijn een aantal dingen. Zo kan je verbinden met je smartphone door het gebruik van bluetooth, heb je een betere beveiliging, en kun je meer cryptomunten opslaan.
- Voorbeelden online wallets
- Metamask
- Coinbase wallet
- Guarda wallet
- Electrum
Hierboven zie je een aantal voorbeelden, alhoewel er talloze opties zijn. Welke wallet je uiteindelijk kiest hangt deels af van jouw wensen. Stel je bent opzoek naar lage transactiekosten, dan raden wij de coinbase wallet aan. Echter, als veiligheid bij jou op 1 staat, dan raden we jou de Guarda wallet aan. Lees je hierover dus goed in.
Hoe betaal ik met crypto?
In de toekomst zullen we naar alle waarschijnlijkheid steeds meer en makkelijker met Bitcoins of andere cryptovaluta kunnen betalen. Echter is dat op dit moment nog geen dagelijkse kost. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je de mogelijkheid hebt om met Bitcoins te betalen bij een bepaalde winkel, zal je hun Bitcoin adres moeten invoeren of een QR-code moeten scannen. Net als bij elke andere transactie, kopieer je het juiste adres (erg belangrijk) en geef je aan hoeveel je wilt verzenden. Let op: wees secuur, want transacties zijn in principe onomkeerbaar. Een klein typfoutje in het adres waar je het heen stuurt is genoeg om je Bitcoins te verliezen.
Om deze reden geven wij hieronder een aantal tips:
- Check alles het liefst 3x, aangezien een transactie op de blockchain onomkeerbaar is.
- Daarom raden wij je aan om de crypto adressen waar je het heen stuurt altijd te kopiëren en te plakken, in plaats van het over te typen.
- Wees scherp met komma’s en/of punten
- Je rondt geen bedragen of.
Hoe kan ik crypto uitbetalen?
Crypto laten uitbetalen gaat over het algemeen vrij makkelijk, alhoewel het er wel vanaf hangt waar je de cryptomunten op bewaart. Zolang ze nog op een exchange staan, kun je ze over het algemeen vrij makkelijk laten uitbetalen. Voordat het op je bankrekening staat, kunnen er wel wat dagen overheen gaan.
Het wordt een iets langer proces indien je de cryptomunten op een online of zelfs offline wallet bewaart. Je zult ze dan eerst moeten overmaken naar een exchange.
Activiteiten
Er zijn binnen de cryptowereld verschillende activiteiten en manieren waarop jij geld kunt verdienen. Naast het investeren in cryptomunten, wat meer gericht is op de lange termijn, kun je ook day traden, staken, en lenden. Verschillende platformen bieden één of meerdere van deze activiteiten aan. Hieronder bespreken we deze features stuk voor stuk, zodat je precies weet wat het inhoudt.
-
Day traden
Day traden is letterlijk vertaald dag handelen. Dit is meer gericht op de korte termijn. Je speculeert als het ware op een koersstijging of een koersdaling. Hiervoor heb je speciale trade platforms die ook worden aangeboden door bepaalde exchanges. In de basis komt het erop neer dat je een long positie of een short positie kunt innemen. Een long positie betekent dat je speculeert op een koersstijging van een bepaalde coin. Met een short positie zet je geld in op een koersdaling. Indien het tegenovergestelde gebeurt, verlies je dus je inleg. Hiermee kun je dus op een korte termijn winsten maken, maar brengt wel meer risico met zich mee. Dit is dus niet ideaal voor beginners.
-
Staking
De volgende activiteit die wij bespreken is het staken van cryptovaluta. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met rente ontvangen op een bankrekening. Het platform waarop jij je cryptovaluta laat staan betaalt jou een bepaalde jaarlijkse vergoeding (in percentage). Dit doen zij omdat jij hen de kans biedt om te beschikken over jouw assets. Dit kunnen allerlei platformen zijn, waaronder bepaalde exchanges. Echter kun je niet elke cryptomunt op ieder platform staken. Daarnaast kunnen stakingspercentages verschillen per platform. Hierdoor kan een hoog stakingspercentage op een bepaald platform een reden zijn om je cryptomunten daarop aan te houden. Check dus altijd per platform goed welke munten je kunt staken en wat de APR (jaarlijks percentage) is.
-
Lending
Lending komt neer op het lenen en uitlenen van cryptomunten, in ruil voor een bepaalde fee. Indien jij wilt lenen, zal je wel iets als onderpand moeten geven. Stel je bent niet instaat om de lening terug te betalen, kan degenen die de munten uitleent dit opeisen. Stel dat de waarde van het onderpand onder een bepaald minimum komt, kan het voorkomen dat je dit moet aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je onderpand uit cryptovaluta bestaat waarvan de waarde erg kan fluctueren. Het is dus zeker geen risicoloos proces en ook voor beginners raden we dit niet aan.
Geef dit artikel een cijfer: "Geld verdienen met crypto" wordt gewaardeerd met een 9.0 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 1 stemmen
Is een investeren in crypto iets voor jou?
De cryptowereld kan voor beginners nog wel eens overweldigend zijn, maar heeft ontzettend veel te bieden. Op deze pagina hebben we alle belangrijke basis dingen besproken, zodat je een goed beeld hebt van wat er allemaal is. Zo heb je nu een idee hoe je kunt beginnen, welke en wat voor soort exchanges er zijn, hoe je jouw cryptovaluta veilig kunt bewaren, hoe je met crypto kunt betalen en hoe je het uit kunt laten betalen, en welke activiteiten er allemaal worden aangeboden.