Geld verdienen met schrijven
Vind je schrijven leuk en zou je er graag wat mee willen verdienen? Dat kan! Er zijn ontzettend veel methodes om geld te verdienen met schrijven. Om je een idee te geven van de mogelijkheden vind je in dit artikel een handig overzicht met voor- en nadelen per methode.
Vlotte pen? Zo verdien je er geld mee
Geld verdienen met schrijven, het lijkt misschien moeilijker dan het is. Toch zijn er duizenden Nederlanders die hiermee een aardig zakcentje verdienen. Het leuke aan deze verdienmethode is dat het laagdrempelig is (iedereen kan er in principe mee beginnen) en dat er veel verschillende mogelijkheden zijn; voor ieder wat wils dus. De keus voor een bepaalde methode is in grote mate afhankelijk van jouw schrijfstijl. In sommige teksten is het namelijk vooral belangrijk om te informeren, terwijl je bij andere teksten mensen meer aan het overtuigen of vermaken bent. Ook zijn sommige methoden wat effectiever dan andere. In de rest van dit artikel lees je hier alles over. Per methode noem ik een aantal voor- en nadelen, waardoor je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.
Om het je makkelijk te maken door de tekst te navigeren, heb ik hier een korte inhoudsopgave gemaakt. Als je op één van de methoden klikt, kom je meteen terecht bij dat gedeelte in de tekst:
- Schrijfsites
- Klezzer
- Schrijversmarktplaatsen
- Voor een tekstbureau schrijven
- Een eigen tekstbureau beginnen
- Een blog beginnen
- Geld verdienen met vertalen
- Teksten corrigeren
- Gedichtenwedstrijden en verhalenwedstrijden
- Een boek schrijven
- Begin als freelance journalist
- Is schrijven rendabel?
- Conclusie
11 methoden om geld te verdienen met schrijven
Schrijsites
De makkelijkste manier van geld verdienen met schrijven is het schrijven van artikelen. Er zijn in Nederland een aantal websites -waar jij je gratis kunt aanmelden- die zich compleet richten op deze vorm van geld verdienen. Je kunt op deze sites teksten schrijven over onderwerpen waar je geïnteresseerd in bent. Van artikelen over actualiteiten tot columns over sport en tips voor het gebruiken van je computer; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er over schrijven. Hoe beter en leuker jij schrijft, hoe meer geld je kan verdienen.
Hoe verdien ik geld met het schrijven van artikelen?
In wezen verdien jij geld met de advertenties die bij en in het door jou geschreven artikel getoond worden. Er wordt gebruik gemaakt van een advertentienetwerk dat automatisch gerelateerde advertenties toont in jouw artikel. Je hoeft dus geen adverteerders te zoeken, alles gaat geheel automatisch. Op het moment dat lezers van jouw artikel(en) op die advertenties klikken, verdien jij geld. Jij verdient tussen de 50 en 100% van de advertentie-inkomsten die gegenereerd worden door jouw artikelen. Hoe beter en leuker jij schrijft, hoe meer geld je verdient. Als je een goed artikel hebt geschreven dat veel bezoekers trekt, kun je dus flink cashen.
Een goede schrijfsite waar jij gratis een account kan aanmaken en direct kan beginnen met schrijven is Tallsay. Aanmelden verplicht je nergens toe; je kan je altijd weer gratis afmelden. Als je 10 euro of meer verdiend hebt, kan je een uitbetaling aanvragen. Het geld wordt dan zo snel mogelijk op jouw bankrekening gestort. Je kan je gratis aanmelden bij Tallsay via de onderstaande knop.
Aanmelden bij Tallsay
Voordelen van deze methode:
- Over leuke onderwerpen schrijven
- Je schrijft voor sites met hoge bezoekersaantallen
- Je krijgt een groot deel van de advertentieinkomsten (soms zelfs 100%)
Nadelen:
- Hoe valt jouw artikel op tussen alle andere?
- Advertenties kunnen door bezoekers worden geblokkeerd
Je schrijfkunsten aanbieden op een schrijversmarktplaats
Deze methode ligt een beetje tussen het schrijven voor een tekstbureau (zie hieronder) en het schrijven voor websites in. Op een online schrijversmarktplaats (zoals Textbroker.nl) worden opdrachten geplaatst door opdrachtgevers. Dit kunnen grote bedrijven zijn (multinationals), maar ook kleinere bedrijven, bijvoorbeeld een webshop. Jij kan als tekstschrijver proberen deze opdrachten binnen te slepen. Worden je teksten positief beoordeeld door de opdrachtgevers, dan is de kans zeer groot dat je meer opdrachten krijgt.
Hoeveel verdien je met Textbroker?
Afhankelijk van de kwaliteit van jouw teksten en het soort opdracht, verdien je met Textbroker tussen de 0,7 en 4,0 cent per woord. Is je schrijfstijl aan het begin nog niet optimaal? Geen nood: iedere schrijver ontwikkelt zich. Als je geduld hebt, goede teksten schrijft en regelmatig een opdracht oplevert, kan je een leuk zakcentje verdienen. Reken maar uit: Schrijf je in één week 5 blogteksten van 500 woorden, dan heb je –bij een tarief van 4 cent per woord- al 100 euro verdiend. Je wordt overigens per week betaald.
Voordelen van deze methode:
- Aardige verdienste als je goed kunt schrijven
- Breed aanbod aan opdrachten
- Er is veel vraag naar op maat geschreven teksten
Nadelen:
- Afhankelijk van bestaande opdrachten
- Soms is vakkennis vereist
Voor een tekstbureau schrijven
De schrijversmarkplaats van Textbroker biedt een logisch opstapje naar het volgende onderwerp: teksten schrijven voor een tekstbureau. Als je voor een tekstbureau schrijft, kies je in principe niet zelf je onderwerpen uit. Het voordeel hiervan is dat je kunt rekenen op een constante stroom van opdrachten, in tegenstelling tot de methode hiervoor (schrijversmarktplaats), waar je zelf moet zorgen voor opdrachten. Bij het schrijven voor een tekstbureau gaat het meestal om blogartikelen en zogeheten SEO teksten. SEO staat voor ‘search engine optimization’. Het gaat, met andere woorden, om teksten die zo geschreven zijn dat ze makkelijk te vinden zijn met de Google zoekmachine. De artikelen hoeven vaak niet van heel hoog niveau te zijn; ze zijn vooral bedoeld voor linkbuilding en het aantrekken van bezoekers.
Wat zijn mijn inkomsten bij een tekstbureau?
Als je aardig wat tijd in het schrijven voor een tekstbureau steekt, is het een prima bijverdienste. Het verschilt per tekstbureau en opdracht hoeveel geld je per woord verdient, maar 0,8 cent per woord is een redelijk goede indicatie. Je schrijft al gauw naast je vaste baan of studie zo’n 30.000 woorden per maand. Je verdient dan om en nabij de 240 euro per maand. Mooi meegenomen toch?
Voordelen van deze methode:
- Regelmatig nieuwe opdrachten
- Je hoeft niet zelf op zoek naar opdrachten
- Vaak geen hoog niveau vereist
Nadelen:
- Je kiest je opdrachten niet zelf
- Heb je er naast je werk of studie wel tijd voor?
Een eigen tekstbureau beginnen
Je kunt het natuurlijk ook wat professioneler aanpakken. Ik zeg altijd maar: maak van je hobby je werk. Ben je al een tijdje bezig met het schrijven van artikelen voor tekstbureaus en merk je dat het je goed ligt, dan kun je je eigen tekstbureau beginnen. Als tekstbureau haal je opdrachten binnen van diverse opdrachtgevers, maar het is uiteraard ook mogelijk om zelf websites te beginnen die je dan logischerwijs zelf van kwalitatieve teksten voorziet. Je kan vervolgens geld verdienen met die websites door bijvoorbeeld affiliate marketing te gebruiken of advertenties te verkopen.
Als je een eigen tekstbureau begint, komt er uiteraard wel wat meer bij kijken dan schrijven alleen. Je runt namelijk een eigen bedrijf. Je zal actief aan acquisitie moeten doen om aan opdrachten te komen, je krijgt wellicht te maken met ontevreden klanten, je moet een boekhouding bijhouden etc. Ik raad eigenlijk alleen mensen die de andere methodes in dit artikel al enige tijd met succes hebben toegepast aan een eigen tekstbureau te beginnen. Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar zoals gezegd, er komt meer bij kijken dan je denkt.
Kies je er wel voor een eigen tekstbureau te beginnen, ben je succesvol en merk je dat je eigenlijk te veel opdrachten krijgt? Dan is het een goed idee om andere schrijvers in te huren. Zo ben je een schrijver en ondernemer in één. Als jij interesse hebt een eigen tekstbureau te starten, dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen op de websites van al bestaande tekstbureaus. Een kijkje in de keuken kan nooit kwaad.
Hoeveel kun je verdienen met een tekstbureau?
De vraag is natuurlijk: kun je veel verdienen als je een eigen tekstbureau runt? Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Het is geheel afhankelijk van hoe groot je bureau is en hoeveel opdrachten je aanneemt. Zoals gezegd is het wel belangrijk om een beetje ondernemend te zijn. Je zult bedrijven en websites moeten benaderen voor opdrachten. Een andere manier is natuurlijk om te adverteren. Als je succesvol bent en een team van schrijvers onder je hoede hebt, dan is het mogelijk flink geld te verdienen. Met een eigen tekstbureau kun je uiteindelijk een aardig maandelijks inkomen opbouwen. Let op: het is een blijft een eigen bedrijf. Het is dus niet per definitie zo dat het goed gaat. Er blijft altijd een zeker risico.
Voordelen van deze methode:
- Volledige vrijheid
- Zelf opdrachten kiezen
- Ideaal als een eigen bedrijf je droom is
Nadelen:
- Vereist flink wat ondernemingsdrang
- Afhankelijk van je team van schrijvers
Een blog beginnen
Weblogs, je ziet ze tegenwoordig steeds vaker op het internet verschijnen. En dat is niet zo gek. Weblogs worden niet alleen geschreven omdat mensen het leuk vinden om anderen iets te vertellen, maar ook omdat het een erg aantrekkelijke inkomstenbron kan zijn. Is er een onderwerp waar jij helemaal gepassioneerd van bent? Misschien lees je wel veel populaire boeken, of ben je een kenner van sportauto’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een blog over te maken. Het voordeel van een weblog is dat je het gewoon gratis op kunt zetten. Eigenlijk is tijd en geduld het enige dat je nodig hebt.
De verdienwijze van weblogs
Elders op deze site kan je een uitgebreid artikel lezen over het beginnen van een blog. Hier beperk ik mij dus tot de hoofdlijnen. Er zijn drie belangrijke methodes om geld te verdienen met een blog: (1) je kunt links in je blog plaatsen naar webshops. Deze webshops geven jou dan een bepaald bedrag als iemand het besproken product koopt. (2) Advertorials: je schrijft een artikel alsof het een gewone blogpost is, maar in werkelijkheid maak je reclame voor een bedrijf of product. (3) Maak gebruik van Google Adsense. Hiermee plaats je slimme advertenties op je pagina waarmee je geld kan verdienen. Meer over het gebruiken en verdienen van geld met Google Adsense weten?
Voordelen van deze methode:
- Verdienen met je hobby
- Makkelijk aan te maken
- Diverse verdienmethoden
Nadelen:
- Je blog moet wel goed bezocht worden
- Geen directe vergoeding voor je teksten
Intermezzo: geld verdienen met aanpassen
Even tussendoor: wist je dat je ook geld kunt verdienen met teksten zonder daadwerkelijk teksten te schrijven? Het ‘nadeel’ van alle bovenstaande methoden is dat je er wel wat inspiratie voor moet hebben. Als je een tekst over een website of product schrijft, kan het voorkomen dat je even niet meer weet wat je moet schrijven. Dat wordt vaak een writer’s block genoemd. Als je vaak last heb van een writers block dan is het schrijven van artikelen opeens niet zo lucratief meer. Gelukkig zijn er een paar methoden waarbij het verzinnen van content minder belangrijk is. Ik heb het hier over het corrigeren en vertalen van door anderen geschreven teksten.
Geld verdienen met vertalingen maken
Toegegeven, het vertalen van een tekst is niet helemaal hetzelfde als een tekst aanpassen. Toch heeft het wat raakvlakken met het corrigeren van een bestaande tekst. Omdat er elders op deze site al verder wordt ingegaan op geld verdienen met vertalen, hou ik het hier kort. Een tip van tevoren: onthoud dat vertalen twee kanten opgaat. Je kunt dus op zoek gaan naar opdrachten van Nederlands naar een vreemde taal, of andersom. Heb je een talenknobbel, dan is dit werk een aantrekkelijke manier om geld te verdienen. Een extra voordeel is dat je steeds beter wordt in vreemde talen!
Hoeveel kun je er mee verdienen?
Je kunt je aanmelden op websites waar vertaalopdrachten worden geplaatst, maar je kunt ook zelf een vertaalbureau beginnen. Als prijs kun je uitgaan van 2 à 5 cent per woord, maar professionals vragen vaak wat meer. Het is daarmee zeker een goed alternatief voor het schrijven van teksten.
Voordelen van deze methode:
- Betaalt prima
- Heel leuk als je goed bent in een vreemde taal
- Meestal bepaal je je eigen prijs
Nadelen:
- Niet voor iedereen weggelegd
- Afhankelijk van opdrachtgevers
- Je moet echt goed zijn in een vreemde taal
Teksten corrigeren
Waar gehakt wordt vallen spaanders, en waar teksten worden geschreven worden fouten gemaakt. Als je een willekeurig magazine openslaat of een website bezoekt, kom je vanzelf typfouten of grammaticafouten tegen. Hoeveel fouten je tegenkomt is afhankelijk van een aantal zaken. Zo kan iemand een tekst vooral heel snel hebben geschreven, of is een schrijver de Nederlandse taal niet voldoende machtig. Een klein foutje kan er helaas voor zorgen dat de tekst minder goed wordt gelezen en begrepen. Zijn er veel grove fouten, dan zal de lezer zich wel bedenken voor hij het beschreven product aanschaft. Met andere woorden: een kwalitatief goede tekst is cruciaal als je de lezer wil overtuigen.
Hoe bied ik mijn correctiediensten aan?
Er zijn diverse manieren om geld te verdienen met het corrigeren van teksten. Er zijn bijvoorbeeld websites waar je je op kunt aanmelden. Je krijgt dan regelmatig opdrachten doorgestuurd. Dit kunnen kleine opdrachten zijn, maar ook grotere. Op Clickworker.com maak je gemakkelijk een profiel aan en begin je met corrigeren. Op deze site kun je trouwens ook opdrachten krijgen voor het schrijven of vertalen van teksten. Echt een plek voor een allround schrijver dus.
Een andere mogelijkheid is je vaardigheden als ZZP’er aanbieden. Je schrijft je dan in bij de Kamer van Koophandel als corrector en regelt je opdrachten zelf. Een goede manier om opdrachten te vergaren is om via Marktplaats of een andere site je werkzaamheden aan te bieden. Het nadeel hiervan is dat je waarschijnlijk veel concurrentie zult hebben. Je zult dan ook je best moeten doen om jezelf te onderscheiden, bijvoorbeeld met een aantrekkelijk tarief, of kennis van meerdere talen. Om ervoor te zorgen dat je advertentie meer opvalt, kun je misschien beter een profiel aanmaken op een speciale site. Op Freelancer.nl kan je bijvoorbeeld gemakkelijk aangeven in welke categorie je werkzaam bent en wat je tarief is.
Wat valt er allemaal te corrigeren?
Je vraagt je waarschijnlijk af wat voor soort teksten je kunt verwachten als je als corrector aan de slag gaat. Het ligt er een beetje aan op welk platform jij je diensten aanbiedt, maar over het algemeen kun je uitgaan van de volgende tekstsoorten: verslagen, rapporten, boeken en artikelen op websites.
Veel mensen letten bij het schrijven van een verslag of rapport voornamelijk op de inhoud. Dit is natuurlijk harstikke verstandig, maar het kan er voor zorgen dat er hier en daar wat foutjes in sluipen. Een corrector is dan de aangewezen persoon om met een frisse blik de tekst te lezen en aanpassingen voor te stellen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor boeken: schrijvers die hun boek of bundel gaan uitgeven, huren vaak ‘editors’ in om hun werk nog eens met een kritische blik te bekijken.
Hoeveel kan ik met correctie verdienen?
Omdat je de teksten niet zelf schrijft, zal het verdiende bedrag per woord op het eerste gezicht wat tegenvallen. Maar onthoud: je krijgt vaak per geschreven woord uitbetaald. Hoe langer de tekst is die je corrigeert, des te hoger de inkomsten. Ook als je meer doet dan alleen grammatica- en spellingsfouten verwijderen kun je rekenen op meer inkomsten. De meeste correctors verdienen ongeveer 25 euro per uur, maar sommige professionals verdienen meer dan het dubbele.
Voordelen van deze methode:
- Je schrijft niet zelf maar verbetert alleen
- Je verdient veel per uur
- Hoge beschikbaarheid opdrachten
- Je hoeft niet heel creatief te zijn
Nadelen:
- Je moet jezelf echt op de kaart werken
- Kan saai worden
Ontdek de creatieve schrijver in jezelf
Laten we weer teruggaan naar het schrijven van je eigen teksten. We hebben hierboven al gezien dat je met uiteenlopende teksten geld kunt verdienen. Toch lag de focus vooral op artikelen voor weblogs en andere websites. Niet bepaald de optimale methode als je vooral creatief wil zijn. Heb je een passie voor het schrijven van fictie en wil je kijken of je daar misschien geld mee kunt verdienen, dan zijn er een aantal mogelijkheden.
Gedichtenwedstrijden en verhalenwedstrijden
Veel mensen vinden het leuk om op zijn tijd een verhaal of gedichtje te schrijven. Maar wist je ook dat je hier prima geld mee kunt verdienen? Er worden regelmatig gedichtenwedstrijden en verhalenwedstrijden georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen.
Welke gedichtenwedstrijden zijn er?
In sommige gevallen wordt de wedstrijd opgezet door een bepaalde organisatie of instelling. Een ziekenhuis, kunstfonds, museum of universiteit kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar het beste gedicht over een bepaald thema. Zo heb je bijvoorbeeld de jaarlijkse Turing Gedichtenwedstrijd. Met deze wedstrijd voor Nederlanders en Vlamingen kun je maar liefst 10.000 euro winnen als je het beste gedicht schrijft. Dat tikt natuurlijk flink aan op je rekening, maar je moet maar net het gedicht geschreven hebben dat het beste in de smaak valt bij de jury.
Wedstrijden winnen met je verhalen
Naast gedichtenwedstrijden worden er ook vaak verhalenwedstrijden georganiseerd. De website Schrijverspunt.nl is in dit kader een interessante website. Helaas ken je niet met elke wedstrijd een geldprijs winnen, maar zeg nou zelf, een publicatie op je naam is al iets om trots op te zijn – en misschien leidt dit wel tot meer bekendheid en meer successen. Verhalenwedstrijden variëren trouwens heel erg in vereisten. Bij sommige wedstrijden is het belangrijk om het kort maar krachtig te houden, bij andere wedstrijden is het een kwestie van ‘schrijf maar raak’. Let dus goed op de vereisten voordat je begint om teleurstelling te voorkomen!
Hobby of werk?
Zoals gezegd schrijven veel mensen al voor zichzelf verhalen en gedichten. Misschien heb je zelf al een hele stapel werken klaarliggen waar wellicht een prijswinnende parel tussen ligt. Het meedoen aan schrijfwedstrijden doe je natuurlijk hobbymatig, maar het kan onder omstandigheden lucratief zijn. Wil je je schrijfkunsten eerst nog wat aanscherpen, dan kun je een schrijfcursus volgen. Een cursus creatief schrijven kun je volgen via instituten als het LOI, maar er zijn ook veel beroepsschrijvers die je graag wat waardevolle informatie geven.
Voordelen van deze methode:
- Maak van je hobby een inkomstenbron
- Ideaal voor de creatieve geest
Nadelen:
- Kleine kans op winnen
- Het thema moet je liggen
- Geen continue inkomstenbron
Een boek schrijven
Deze methode is niet echt geschikt om bij te verdienen. Het schrijven van een boek kost tamelijk veel tijd. Als je het boek eenmaal af hebt, dien je ook nog eens een uitgever te vinden die bereid is het boek in de winkels te krijgen. Veel schrijvers stoppen daarom ook een tijd met werken om hun publicatiedroom achterna te jagen. Toch wil ik deze methode hier even behandelen, omdat het uiteindelijk wel een manier is om geld te verdienen met schrijven. Je kan ook ons artikel over het schrijven van een e-book lezen.
Hoe pak je het aan?
Er zijn eigenlijk twee manieren om een boek te schrijven. Laten we voor het gemak alleen romans behandelen. Je kunt gewoon op goed geluk beginnen met schrijven, maar het is gebruikelijker om met een uitgewerkt idee te beginnen. Wat wil je met het verhaal vertellen, hoe ga je het beginnen, wat moet er in het slot verteld worden? Het zijn zomaar wat vragen waar je je mee bezig zult houden. Als je van tevoren een goed idee hebt, voorkom je ‘writer’s block’ tijdens het schrijven. Heb je jezelf een deadline gesteld, zorg er dan voor dat het een realistische deadline is. Is dat niet zo, dan werkt het alleen maar frusterend.
Het boek uitgeven
Heb je eenmaal een boek geschreven? Dan wil ik je allereerst feliciteren: het is een prestatie die niet voor veel mensen weggelegd is. Je moet dan nog wel een goede uitgever voor je manuscript vinden. Veel uitgevers zijn tegenwoordig heel streng en vaak hoor je pas na maanden dat je verhaal niet gepubliceerd gaat worden. Om dit te voorkomen kun je het boek in eigen beheer uitbrengen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site Boekscout.nl. Hier vind je nog meer tips voor het schrijven van je boek, en je kunt er op een professionele manier – maar vooral heel laagdrempelig – een boek laten publiceren. Je slagingskans is hier sowieso erg hoog, dus het is een aanrader.
Wat verdien je er nou mee?
Je kunt op twee manieren geld verdienen aan je boek. Als je het door een professionele uitgever laat uitgeven krijg je royalty’s. Dit is doorgaans een percentage van de kostprijs van een boek, keer het aantal boeken dat verkocht is. Dit percentage ligt meestal maar rond de 10%, dus je moet echt flink succes hebben voordat het echt winstgevend is. Als je een boek in eigen beheer uitgeeft ligt het percentage wat je per boek krijgt een stuk hoger, maar het is vaak lastiger om je boek op grote schaal bekend te maken. Kortom: wil je geld verdienen met het schrijven van een boek, dan moet je het vooral proberen, maar de kans is niet bijzonder groot dat je er successen mee boekt. Vooral voor de hobbyisten onder ons dus!
Voordelen van deze methode:
- Vrijheid en creativiteit
- Met succes kun je veel verdienen
Nadelen:
- Moeilijk om uit te blinken
- Flinke tijdsinvestering
Begin als freelance journalist
Ik heb de term ZZP’er al eerder genoemd toen ik het had over het corrigeren van teksten. Je bent een ZZP’er als je zelfstandige werkzaamheden uitvoert zonder personeel in dienst te hebben. Een andere naam hiervoor is freelancer. Veel journalisten zijn freelancer. Dat wil zeggen dat ze opdrachten kunnen hebben van diverse nieuwsbladen en magazines. Freelance journalistiek is een goed alternatief als je net een opleiding communicatie hebt afgerond en je nog geen vaste aanstelling hebt gevonden. Je kunt dan middels freelance journalistiek jezelf op de kaart zetten. Voor mensen zonder relevante opleiding is het vrij lastig om opdrachten te krijgen. Je kunt dan ook beter een van de bovenstaande methoden proberen. Of je moet ergens echt veel van weten, dan is het in principe mogelijk om voor tijdschriften goede stukken te schrijven.
Voordelen van deze methode:
- In het informatieve circuit
- Voor jezelf bezig
Nadelen:
- Lastig opdrachten te vinden zonder relevant diploma
- Veel freelance journalisten verdienen niet genoeg
Verdienen met schrijven, is het rendabel?
Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er uiteenlopende manieren om met schrijven geld te verdienen. Je hebt ook gelezen dat het per methode nogal verschilt hoeveel geld je kunt verdienen. In grote lijnen kunnen we de methoden opdelen in de volgende drie soorten:
- Schrijven in opdracht van een ander
- Schrijven voor jezelf
- Andermans teksten aanpassen
(Let op! Met die laatste methode bedoel ik natuurlijk niet dat je zomaar andermans teksten klakkeloos overneemt met hier en daar een aanpassing. Dit wordt gezien als plagiaat en is strafbaar. Je moet bij deze methode eerder denken aan het corrigeren of het vertalen van bestaande teksten.)
Schrijven in opdracht van een ander
Van deze drie methoden is schrijven in opdracht van een ander waarschijnlijk het meest rendabel. Als je voor een tekstbureau of zogeheten schrijversmarktplaatsen schrijft, krijg je per opdracht een aardig bedrag op je rekening. Je kan dan al gauw een paar honderd euro per maand verdienen. Ook het schrijven van reviews voor sites als Klezzer vallen onder deze categorie. Natuurlijk moet je er wel aardig wat tijd in steken, maar het is een vrij solide bijverdienste.
Schrijven voor jezelf
Zoals je waarschijnlijk wel verwacht is schrijven voor jezelf een vak apart. Als je meedoet aan schrijfwedstrijden of je eigen weblog hebt, moet je maar net geluk hebben dat het aanslaat. Om over een eigen boek nog maar te zwijgen. Heb je écht succes, dan kunnen de verdiensten zeer hoog zijn.
Andermans teksten aanpassen
Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt maar zeker een goede manier om bij te verdienen. Je verdient bijvoorbeeld 25 euro per uur voor het corrigeren van iemands tekst. Het is een zeer populaire bijbaan in Nederland, omdat het gemakkelijk naast je overige werk of studie kan.
Conclusie: schrijven is een goede manier om geld bij te verdienen
Ik hoop dat je door dit artikel een goed beeld hebt gekregen van hoe je geld kunt verdienen met schrijven. Je hebt gezien dat er uiteenlopende manieren zijn: reviews schrijven voor Klezzer, artikelen schrijven voor websites, opdrachten aannemen van schrijversmarkplaatsen of tekstbureaus, zelf een tekstbureau of weblog beginnen, vertalen, corrigeren, meedoen aan wedstrijden, een boek schrijven, of als freelance journalist werken.
Veel van deze methoden zijn heel gemakkelijk om mee te beginnen, maar je moet natuurlijk wel geluk hebben dat je de juiste opdrachten binnensleept. Reviewsites als Klezzer zijn sowieso een goede manier om geld te verdienen. Je hoeft geen geweldige schrijver te zijn; vaak is eerlijkheid en enthousiasme al voldoende. Kortom: je kunt goed geld verdienen met schrijfwerk, maar voor veel methoden (of je nou teksten voor anderen schrijft of voor jezelf) is een beetje schrijverstalent wel gewenst. Maak handig gebruik van social media en advertenties om nog meer geld te verdienen.
Wil je liever op een andere manier geld verdienen?
Geef dit artikel een cijfer: "Geld verdienen met schrijven" wordt gewaardeerd met een 7.6 op een schaal van 0 tot 10 gebaseerd op 85 stemmen
Schrijven en daar geld voor ontvangen?
Je weet nu alles over geld verdienen met schrijven. Hoe het werkt, waar je het best kan beginnen en hoe je er geld mee verdient. Ben jij niet zo goed in schrijven, maar kan je wel vertalen als de beste? Dan kan jij beter geld verdienen met vertalen.