Geld verdienen met een krantenwijk

Ben je nog geen 16 jaar maar wil je toch graag geld verdienen? Veel jongeren nemen een baantje als kranten- of folderbezorger. Het is het ideale baantje naast school. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over geld verdienen met een krantenwijk.

Een krantenwijk: makkelijk geld verdienen in de buitenlucht

Een krantenwijk als bijbaan, het klassieke begin?

Het hebben van een krantenwijk is een prima bijbaan. Iedereen kent de verhalen over krantenjongens die het uiteindelijk schoppen tot miljonair of zelfs miljardair. De verhalen die hierover de ronde doen, zijn natuurlijk wel iets geromantiseerd, maar dat neemt niet weg dat krantenbezorger één van de betere manieren is om geld te verdienen als jongeling. Het is een flexibel en simpel baantje in de buitenlucht. In dit artikel komen de volgende onderwerpen met betrekking tot een krantenwijk aan de orde. Je kan op het onderwerp klikken om direct naar dat gedeelte in de tekst te ‘springen’.


 

Wat is een krantenwijk?

Laten we eerst eens kijken wat er met ‘krantenwijk’ bedoeld wordt. Een krantenwijk is een wijk waarin je kranten rondbrengt. In principe is het het fijnst om de kranten in je eigen wijk rond te brengen, maar dat kan helaas niet altijd. Veel bezorgers brengen daarom kranten rond in een andere wijk. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is met de fiets. Als je een kleine wijk hebt, kan het eventueel ook lopend, maar met de fiets is al gauw makkelijker. Er zijn zelfs mensen die een speciale trolleykar gebruiken. Je gaat van deur naar deur en doet de kranten in de brievenbus. Het aantal adressen per wijk is meestal afhankelijk van het soort krant of folder, er zijn immers per krant of magazine/folder andere abonnees. Je krijgt in principe betaald voor het aantal kranten dat je hebt bezorgd, maar de beloning is ook afhankelijk van andere zaken. Daar lees je straks meer over.

Is er een verschil tussen een krantenwijk en een folderwijk?

De meeste mensen hebben het over krantenwijken. Er zijn echter ook andere ‘wijken’ dan krantenwijken. In wezen zijn er krantenwijken en folderwijken. Als je zo’n wijk wil, dan is het slim om de verschillen te kennen. Het grootste verschil tussen een krantenwijk en een folderwijk is dat je met een folderwijk op jongere leeftijd mag beginnen. Als je 13 jaar bent, kan je al beginnen met het bezorgen van folders. Een krantenwijk nemen is pas mogelijk als je 15 jaar bent. Ben je dus jonger dan 15, dan kan je (voorlopig) alleen geld verdienen met een folderwijk. Je loopt dan slechts één keer in de week, in kleinere wijken. Bij een krantenwijk bezorg je dagbladen, dus ben je ook dagelijks in de weer.

Ben je 15 jaar of ouder en wil je zo veel mogelijk geld verdienen, dan is een krantenwijk een betere keuze dan een folderwijk. Je kan immers elke dag werken, in tegenstelling tot bij een folderwijk, waar je in principe maar één keer per week kan werken. Voor het gemak heb ik het in de rest van dit artikel over een krantenwijk. In principe geldt hetgeen over een krantenwijk gezegd wordt ook voor folderwijken.

Hoe kom je aan een krantenwijk?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je een krantenbezorger wordt. Zoals gezegd moet je voor een krantenwijk 15 jaar of ouder zijn. In wezen zijn er vier manieren om aan een krantenwijk te komen. De eerste manier om aan een krantenwijk te komen is door vacaturesites in de gaten te houden en op vrijgekomen wijken te reageren. Er komen regelmatig wijken vrij, dus je hoeft meestal niet lang te wachten.

De tweede manier, feitelijk de beste manier van de drie manieren, is door je als krantenbezorger aan te melden op een website. Een handige website, die opgezet is door verschillende landelijke kranten, is Bezorgdekrant.nl. Je kan je op die website direct inschrijven als je 15 jaar of ouder bent.

De derde manier om aan een krantenwijk te komen is door langs te gaan bij een depot of bezorgbedrijf bij jou in de buurt. Als je aangeeft dat je graag een krantenwijk wilt, is de kans aanwezig dat er wel werk voor je is. Hoe vind je zo'n bedrijf bij jou in de buurt? Google is je beste vriend. Zoek op Google door het volgende in te typen: krantenbezorger + jouw woonplaats. Zo simpel is het.

Tot slot kan je natuurlijk ook rondvragen in je vrienden- en kennissenkring of er nog wijken vrijkomen. Veel mensen komen op deze manier aan een krantenwijk. Als iemand besluit om te stoppen met een wijk, kun je aanbieden om het over te nemen. Eerst eens proberen of kranten bezorgen iets voor jou is? Bied eens aan in te vallen als iemand ziek is!

Voorwaarden en praktische zaken

Voordat je aan een krantenwijk begint, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je toekomstige werkgever stelt namelijk een aantal voorwaarden aan jouw werkzaamheden. Zo is je werktijd bijvoorbeeld afhankelijk van je leeftijd. Als je jonger bent dan 18 jaar mag je nog niet voor zes uur ’s ochtends werken. Ben je jonger dan 16, dan mag je –naast de hiervoor genoemde beperking- niet meer dan twee uur per dag werken. Als je 15 jaar bent is er één uitzondering: de niet-werkdagen. Op deze dagen mag je maximaal 8 uur werken.

Meestal gaat het lopen van je krantenwijk als volgt in zijn werk: een paar uur voordat je school begint, haal je de kranten op bij het depot (als je folders loopt, worden deze vaak de dag voor het bezorgen bij je thuis afgeleverd). Vervolgens ga je met de fiets, of lopend, de wijk af. Het is belangrijk om iedere dag op tijd te bezorgen. Als er klachten worden doorgegeven aan het depot krijg je namelijk een waarschuwing. Als er te vaak en te veel klachten binnenkomen, behoudt je opdrachtgever het recht om je te ontslaan. Je hebt namelijk geen vast dienstverband, maar je werkt op freelance basis. Zorg er dus altijd voor dat je op tijd bent en de kranten netjes bezorgt.

Ga je op vakantie of ben je ziek? Regel dan op tijd een vervanger; dat is jouw verantwoordelijkheid. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Als iemand naar je leeftijd of identiteit vraagt, moet je je kunnen legitimeren.

Hoeveel geld kan je verdienen met een krantenwijk?

Geen vast salaris of uurloon

Nu je weet hoe een krantenwijk ongeveer in zijn werk gaat, vraag je je waarschijnlijk af: wat verdien ik er mee? Je uurloon als krantenbezorger is afhankelijk van een aantal factoren. Het is dus niet zo dat je net als bij andere baantjes heel duidelijk kunt zeggen: zoveel verdien ik per uur of dit is is mijn salaris. Bij een krantenwijk wordt er met name per bezorgronde gerekend, en niet per uur. Hoe sneller jij je krantenwijk loopt, des te meer geld je per uur verdient. De meeste bezorgers verdienen tussen de drie en de negen euro per keer. Hoeveel je uiteindelijk gaat verdienen is ook afhankelijk van je leeftijd, maar je kunt uitgaat van zo’n drie euro per uur.

Verdiensten hangen af van het soort krantenwijk

Omdat de ene wijk de andere niet is, wordt je loon bovendien beïnvloed door: de grootte van je wijk, het gewicht van je lading en de moeilijkheidsgraad. Een bezorger die langs tientallen boerderijen moet, zal bijvoorbeeld per krant meer verdienen dan iemand die in een flatwijk loopt: de afstanden zijn groter en de postbussen zitten niet allemaal naast elkaar. Als je maar twee uur per dag werkt, zal je waarschijnlijk maar één wijk hebben. Als je meer werkt, krijg je waarschijnlijk uiteenlopende wijken krijgen.

Wat verdien je per maand?

Als je tijdens het lezen van de vorige alinea hebt meegerekend, weet je het antwoord op deze vraag waarschijnlijk al. Laten we er even van uitgaan dat je 15 jaar bent en zo’n drie euro per uur verdient. Een rondje duurt zo’n twee uur, dus je verdient ongeveer zes euro per dag. Als je dit vijf dagen in de week doet verdien je dertig euro. In een maand zitten zo’n tweeëntwintig werkdagen, dus je zult zo’n honderddertig euro per maand verdienen. Zoals gezegd kan dit hoger uitvallen als je ouder bent. Je kan dan immers langer werken en meerdere wijken nemen, of bijvoorbeeld ook op de zaterdag werken. Hoe meer je werkt, hoe meer je logischerwijs verdient.

Als je een bijbaantje neemt, dan moet je natuurlijk niet alleen kijken naar hoeveel geld je per uur verdient. Sommige baantjes bieden veel meer werkmogelijkheden aan dan andere baantjes. Ga je bijvoorbeeld samples van producten uitdelen in de stad, dan verdient dat waarschijnlijk beter dan een krantenwijk, maar je zult het maar heel af en toe kunnen doen. Om je een beeld te geven van hoe winstgevend een krantenwijk is, heb ik hier een lijstje gemaakt van andere bijbaantjes, met daarbij niet alleen het geschatte uurloon maar ook hoeveel uren je waarschijnlijk kan werken:

  • Werken in de supermarkt: zo’n 5 euro per uur; 32-80 uur per maand
  • Horeca: circa 6 euro; 16-35 uur per maand
  • Zorg: circa 6 euro; 10-20 uur per maand
  • Samples uitdelen: circa 8 euro; 10-30 uur per maand
  • Logistiek werk: zo’n 5 euro; 20-60 uur per maand

 

Houd bij deze vergelijking wel rekening met het feit dat je voor sommige baantjes een bepaalde leeftijd moet hebben. Kijk maar naar de horeca: jongeren onder de zestien jaar mogen bijvoorbeeld niet werken op een plek waar alcohol geschonken wordt.

Het lijkt misschien niet heel veel wat je met een krantenwijk kunt verdienen, maar onthoud wel: het is een baantje dat je wel prima voor of na school kunt doen. Veel mensen vinden het juist een fijne bijbaan omdat je je hoofd vrij kunt maken van andere dingen. Vooral als je gewend bent om vroeg uit bed te komen, is het een ideaal baantje. Als je de volgende tips in je achterhoofd houdt, is een krantenwijk al helemaal een goede bijbaan. Je kan overigens ook eens een kijkje nemen op de homepagina van onze site, waar je een overzicht van manieren om geld te verdienen vindt.

Handige tips voor je krantenwijk

Om af te sluiten met dit stuk wil ik je graag wat tips meegeven. Niet alleen tips om je goed voor te bereiden op een krantenwijk, maar ook tips waarmee je het bijbaantje voor jezelf leuk houdt.

Voordat je gaat lopen

Om het meeste uit je bijbaantje te halen, begin je eigenlijk tijdens het zoeken naar een krantenwijk al met het maken van de juiste keuzes. Kijk bijvoorbeeld naar vacatures van verschillende bezorgbedrijven en kies dan waar je het meeste voor krijgt. Vraag eens na bij vrienden hoe zij het doen; misschien krijg je wel te horen dat iemand die zij kennen met een prettige wijk wil stoppen. Als laatste is het slim dat je wel tegen een stootje kunt en fit bent. Nare weersomstandigheden kunnen soms een obstakel zijn. Aan de andere kant is werken in de buitenlucht wel weer heerlijk.

Tips voor tijdens het krantenlopen

Zorg er op de eerste plaats voor dat je een stevige fiets hebt. De kranten die je gaat bezorgen kunnen samen een aardig gewicht hebben. Als je alle kranten achterop of in je fietstassen hebt, kan je fiets gaan steigeren en dit wil je natuurlijk niet.

Dat was het voor wat betreft de praktische tips; maar hoe houd je het lopen van je krantenwijk leuk? Veel bezorgers luisteren naar muziek tijdens het krantenlopen, zodat dat de tijd een stuk sneller gaat. Je wordt ook minder snel afgeleid door omgevingsgeluiden. Let er wel op dat je je muziek niet te hard doet, dit kan gevaarlijk zijn in het verkeer.

Je kunt ook een spelletje van de krantenwijk maken. Zo kun je jezelf wat meer motiveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van het bijhouden van je tijd? Daag jezelf uit en probeer je record te verbreken. Verzin een andere route en kijk of dit sneller gaat, of verzin maniertjes om de huisnummers te onthouden. Werken deze tips niet? Vraag dan eens een vriend mee, of laat je hond tegelijkertijd uit.

Andere manieren waarmee je geld kunt verdienen

Laten we wel zijn: met een krantenwijk ga je niet superveel gaan verdienen. Echt heel rijk worden zit er helaas niet in met een krantenwijk. Hoewel het een makkelijk en leuk baantje is, verdien je per maand minder dan met andere werkzaamheden. Op onze site vind je daarom een duidelijk overzicht van alle manieren waarop je geld kunt verdienen. Ik zal er hier een aantal noemen, zodat je zelf kunt beslissen of je er mee over te weten wilt komen.

Als je op zoek bent naar een bijbaantje zoals een krantenwijk, ben je waarschijnlijk nog vrij jong. In dat geval zijn misschien niet alle manieren op onze site geschikt voor je, maar vergis je niet: de meeste manieren kun jij ook gewoon proberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte spullen verkopen? Je kunt je oude mobieltje verkopen, of bijvoorbeeld je kamer eens opruimen en de spullen die je niet meer gebruikt, verkopen op marktplaats. Een erg leuk alternatief is om iets te organiseren op bijvoorbeeld Koningsdag. Kijk rond op onze site en je komt vanzelf wel iets tegen dat bij je past en waarmee je geld kunt verdienen.

Het internet biedt al helemaal een goede inkomstenbron. Houd je bijvoorbeeld van schrijven en vind je het makkelijk om mensen ergens van te overtuigen? Dan kun je teksten of artikelen schrijven voor geld. Heb je daarin links naar webwinkels, dan kun je via affiliate marketing goed geld verdienen. Je kan dan bijvoorbeeld bij elke verkoop een percentage verdienen van de omzet, erg lucratief dus. Een ander goed alternatief is enquêtes invullen. Geld verdienen met het internet is erg makkelijk en je kunt het goed naast een ander (bij)baantje doen.

Krantenwijk als bijbaantje? Het eindoordeel

Tijdens het lezen van dit artikel heb je het vast al gemerkt: een krantenwijk is een makkelijke manier om geld te verdienen in de buitenlucht. Je zult er niet bijzonder veel mee verdienen, maar het is een zeer populair bijbaantje. Je bent er weinig tijd aan kwijt en het past mooi in de uren voor of na school. Wil je liever een betere manier om bij te verdienen? Kijk dan eens rond op deze site. Voor iedereen hebben we goede manieren op een rijtje gezet om je helemaal gek te verdienen. Je kan ook aan de slag met thuiswerk natuurlijk.

Word jij krantenbezorger?

Heeft dit artikel bij jou interesse gewekt in het worden van krantenbezorger? Het is zoals gezegd een simpel bijbaantje: zonder al te veel te werken kan je redelijk wat bijverdienen. Gebruik de tips in dit artikel om het er een nog leukere bijbaan van te maken!